"Geçmişi analiz ediyor, anı yakalıyor ve geleceği öngörüyoruz."
Hareketli Araç Verisi (FCD) Analizleri
Yaklaşık 50 metrelik yol segmentlerinden gerçek zamanlı sağlanan yolculuk süresi verisi ile çok çeşitli ulaşım analizleri yapılmaktadır. Yolculuk süresi bilgisi kullanılarak, hız profili ve kuyruk boyu hesaplamaları yapılmaktadır. Hesaplanan hız profili ile geçen araç sayısı ilişkilendirilerek kuyruk uzunluğuna göre kuyrukta o an bekleyen araç sayısı tahmin edilmektedir. Tahmin edilen araç sayısı kavşak yönetim algoritmalarında kullanılmaktadır. Buna ek olarak hız profilleri kullanılarak, yol kesimlerinde gerçek zamanlı olay tespiti yapılabilmektedir.
Bluetooth Tabanlı Analizler
Bluetooth Tabanlı Trafik Analiz Sistemi (BLUESIS)’nin sağladığı verilerle çeşitli ulaşım analizleri yapılabilmektedir. Yol segmenti ve güzergah bazlı ortalama seyahat süreleri ve ortalama hız verisi bu sensörlerin sağladığı en temel bilgidir. Ayrıca, cihaz takip özelliği sayesinde bölgesel ve şehir ölçeğinde Başlangıç-Varış (B-V) analizleri yapılabilmektedir. Gerçek zamanlı olarak üretilen B-V matrisleri, ulaşım planlama ve stratejik çalışmalar için kritik önem taşımaktadır.
Kaza Analizleri
Trafik güvenliğini artırmak ve trafik kazalarını sıfıra indirmek (VisionZero) hedefiyle yapılan çalışmalardan birisi de geçmiş kaza verilerinin analiz edilmesidir. Bu analizler sayesinde, hangi kaza türlerinin hangi konumlarda sık gözlendiği bilgisi ile kaza kara noktaları tespit edilmekte, bu noktalara özel tasarım, planlama, analiz ve operasyon faaliyetleri yürütülmektedir.
İlgili Blog Yazıları
Yol Güvenliği İçin Adım Adım
Kaza Noktaları Üzerine Bir İnceleme Trafik güvenliği, modern toplumların başlıca sorunlarından biridir ve her yıl binlerce insan trafik kazalarında yaşamını…